Kredi Kartı Maceram

Daha önce Amerika’da hayat kurma sayfasında buradaki bankalarla ilgili bilgi vermeye çalışmıştım.

Hesap açmak kolay. SSN ve pasaport ile gitmeniz yeterli. Hemen orada açıyorlar.

Ancak kredi kartı almak o kadar basit değilmiş. Biz temelli taşınmadan önce bu da çok kolay olacak sanıyorduk. Çeşitli forumlarda “Capital One’a gittim, hesap açtım, prepaid kredi kartına başvurdum, sonraki haftaya kredi kartım geldi.” şeklinde yazanlara inandım aynı dedikleri gibi yaptım ama sonucu hiç iyi olmadı. 2. reddedilen başvurudan sonra ümidim iyice azaldı, bekleyelim bari zamanla credit history biraz toparlanınca tekrar başvururum dedim.

Aradan bir ay geçti geçmedi, bu arada iyi kötü bir işe de girdim. Houston’da yaşayan kıymetli bir dostumun tavsiyesiyle Chase bankasının Medical Center (6560 Fannin Street) şubesindeki bireysel bankacı Hajira Zulfiqar Hanımefendi ile tanıştım (İsmini kendisinin izniyle paylaşıyorum). Bana çok net 2 plan hazırladı. Biri kısa vade, öbürü uzun vade şeklinde opsiyonları sundu. İlk seferde %80 ihtimalle alırsın, 2. seferde de %100 alırsın dedi. Ve dediği oldu ve ilk seferde gerçekten de kart çıkıverdi. Hem prepaid falan değil bayağı bildiğimiz normal limitli kredi kartı!

(Ek bilgi, Prepaid Credit Card, kontörlü gibi düşünün. Baştan içine depozito gibi parayı sizin koymanız lazım. Genelde kredi skoru olmayanlara bankalar şöyle diyor: Sen önce prepaid’i iyi kullandığı göster bize, sonra sana biz normal kredili kredi kartı veririz.Yani kendi limitinizi kendiniz ödüyorsunuz. Hakiki kredili kredi kartı ise ikinci bir adım gibi.)

Bu mucize nasıl mı oldu?

Bu kısmı biraz detaylı. Öncelikle bana maaşımın yatacağı (direct deposit) bir vadesiz hesap(checkings account) açtı. Yalnız bu hesap Premium bir hesaptı. Yani hesap işletim ücreti daha yüksek, sadece maddi durumu belli bir seviyede olması gerekenleri tercih edeceği bir tipte bir hesaptı bu. İçine yatırabildiğin kadar çok parayı şu tarihe kadar yatır dedi. Devamında bir hafta sonra sana vadeli bir hesap açacağız (savings account) ve hemen peşinden ilk maaşın yattığı zaman kredi kartına 500 dolar limitle başvuracağız dedi. Tamam dedim ama bir yandan da dua ediyorum, inşallah yaptığı işi biliyordur bir daha reddedilirsem kredi skor eksilerden eksileri beğenecek diye dertleniyordum. Bu yönteme %80 ihtimal demişti ama tuttu. İlk seferde veriverdiler. Eğer ilk seferede olmasaydı, 6 ay sonra daha düşük bir limitle tekrar başvururuz demişti.

Bununla birlikte bana bir coupon tavsiye etti. Bu couponla bana Chase bankası havadan hoşgeldiniz hediyesi olarak 250 doları hesabıma yatırdı. Dolayısıyla hesabıma yansıtacakları işletim ücretleri de bana masraf olarak yazılmamış oldu. Ayrıca Chase Freedom kredi kartının ciddi parapuan(cash back) kampanyaları var. 2 haftada şu kadarcık harcamaya kaç dolar puanım birikti, şaşırdım kaldım.

3

Chase Freedom Kredi Kartı

Ben de dayanamadım, hemen o hanımefendinin şube müdürüne bir teşekkür maili yazdım. Eğer Houston’da bankacılık konusunda ihtiyacınız olursa Hajira Hanım’ı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

İşte benim kredi kartı maceram bu şekilde oldu, 2 ayda 500 dolar limitli kredi kartı aldım. Şu anda eşime ek kart da aldık. İlerleyen aylarda eşim için de komple bir kart başvurusu yapacağız.

 

Şimdi bu noktada kıssadan hisseler şunlar olsun:

1- Kredi kartı almak sadece işini iyi bilen bireysel bankacı ile kolay oluyor.

2- İşini bilen, “arkadaş sana ben bu kartı aldırırım” diyemeyen bankacıdan uzak durun. Laf olsun diye başvurup, “I’m sorry” diyenlerden uzak durun, taptaze kredi skorum az daha çöp oluyordu.

3- Bankaların yeni müşterilere cazip maddi teklifleri olabiliyor. Mutlaka araştırın ve sorun.

4- Sabit geliriniz olduktan sonra başvuru yaparsanız şansınız ciddi oranda artıyor.

5- Cashback konusu da önemli. Chase Freedom hem ücretsiz bir kart hem de cashback’i sektöre göre iyi. Dolayısıyla olaya yeni başlayanlar için bu kartı tavsiye ederim.

 

Credit History diye bir kaç kere bahsettim. Kendimce konuyla ilgili bir kaç ek bilgi vereyim.

Credit Score Önemli

Credit Score Önemli

Credit history önemli bir konu. Boşlamayın. Social security’den sonra en önemli şey olabilir. Sizin bu ABD denen yerdeki itibarınız gibi bir şey. Hani credit score’un kadar konuşun dersem yeridir. Ev, araba, sigorta hatta taksitli telefon almak için bile; bankalardan herhangi bir tüketici kredisi temin edebilmek için, ya da iyi faiz oranları ile alabilmek için kredi skoru kritik.

Bunu belirleyen ve takip eden 3 büyük Credit Bureau var. Bankalar sizin kredi kartı bilgilerinizi düzenli olarak bu bürolara bildiriyor. Burada amaç size bankanın verdiği limiti nasıl kullandığınızı görmeleri. Bir nevi “bu adamın 1000 dolar limiti var. Ama bakıyoruz da adam paso bütün limiti kullanıyor. Bakıyım valla borç ödemesi de gecikmiş. Yok abi bunun notunu kıralım biz.” gibi kararlar veren bir sistem. Kişisel kredibilitenizi oluşturmanızın ve hatta arttırmanızın en etkili yolu kredi kartı kullanmak. Burada limitinizin %30’undan fazlasını kullanmamanız kritikmiş. Burada kişiler her hafta borçlarını azalta azalta limitlerini kullanıyorlar ki kredi kullanım oranı %30’un üstüne çıkmasın. Hiç kullanmamak da iyi değilmiş diye duydum. Yani az olsun öz olsun durumları.

about-credit-bureaus

3 Büyük Kredi Kurumu

Bunları dışında credit history’nizi ücretsiz ve anlık olarak şu siteden takip edebilirsiniz.

 

Umarım yazı faydalı olmuştur. Herkese kolay gelsin!

**Başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayın. 

19 thoughts on “Kredi Kartı Maceram”

  1. Merhaba,
    Yine gayet faydalı bilgiler.
    Eğer American Express global transfer seçeneği çalışmazsa bahsettiğiniz yöntemi denemekte fayda var.
    Selamlar

  2. Mehmet bey verdiğiniz bilgiler icin teşekkür ederim eğer bankacı hanımefendinin bilgilerini paylaşabilirseniz çok sevinirim.

  3. Uzun zamandır yazmıyorsunuz yeni yazılarınızı merakla bekliyorum her gün 2-3 kez bakıyorum acaba yeni bir şey var mı diye ama olmadığını görünce üzülüp kapatıyorum biraz daha ilgi gösterirseniz sevinirim buraya iyi günler dilerim

    1. Merhabalar Ege Bey,
      Burada normal hayatimiza devam ederken deneyimlerimizi sizlerle paylasmaya calisiyoruz. Takip icin tesekkurler!

  4. merhabalar ben ne iş yaptığınızı merak ettim 🙂 ben de 2017 talihlisiyim ama üniversite diplomamla orada iş yapmam mümkün değil bir zanaat da bilmiyorum, yabancı dilim de şöyle böyle sizce oraya gelince iş bulmakta zorlanır mıyım?

    1. Ben Türkiye’de yaptığım işi hala bulamadım. Ancak hızlı ve basit olsun diye üniversite yıllarında yaptığım otelcilik işlerine iliştim. Ancak mesela eşim yaptığı işin aynısını buldu. Bu işler hem kısmet, hem de fırsatlara açık olmakla ilgili. Asisti alınca golü atmaya hazır olmak lazım 🙂 Yabancı dil de gelişir zamanla.

  5. Merhabalar Mehmet bey sizinle ve sitenizle tanışmış olmaktan mutluluk duyuyorum 🙂 Acaba size Green Card konusunda soru sorabileceğim, iletişim kurabileceğim bir mail adresinizi veya facebook adresinizi paylaşabilir misiniz..?

  6. Türkiye’de kullandığımız Amerikan Express kredi kartimizi buradaki eş bir banka ile kullanabilir ve kredi geçmişi oluşturabiliriz diye duydum. Böyle bir bilginiz var mı? Doğruysa nasıl yonlenmemiz gerekiyor? Teşekkürler

    1. Benzer bir seyler ben de okumustum. Tr’deki Garanti Amex’i ABD Amex’e gecirebilir miyim diye merak ettim. Konuyu americanexpress.com’da chat seklinde sordum, onlar kendi bankaniza sorun dedi. Garanti’yi aradim o ne ola ki onu hic duymadik dediler. Sonra benim icin konu oyle kaldi 🙂

  7. ABD’ye yerleşmeyi düşünenler için secured credit card daha garanti bir yöntemmiş gibi gözüküyor. Hangi bankanın kartını önerirsiniz ve bu kartları karşılaştırırken hangi noktalar en önemli ? Hangi finansal kurumlar yeni göçmenlere fazla sıkıntı yapmadan başvurularına hızlıca onay veriyor ki credit score’u yükseltmeye vakit geçirmeden başlayalım ? Teşekkürler

    1. OpenSky® Secured Visa® Credit Card hakkında bilginiz var mı ? Karşılaştırma sayfalarında * Easier approval *No credit check *Unbanked consumers konularında öne çıkmış bir lart olarak belirtilmiş.

    2. Secured cardlar ilk defa kart alanlar icin mantikli tabi. Ama bana olay mantiksiz geliyor, kendi kartina kefil olmak… Secured kart normal karta gecinceye kadar gecen zamanda 2. gercek kredi kartinizi alip kredi skorunuzu tavan yaptirabilirsiniz. Ben direkt normal kart alarak olaya 1-0 baslamak istedigim icin biraz ugrastim. Sonuc olarak yaninizdaki nakiti bir bankaya yerlestirdikten sonra o hesabin oldugu bankadan gercek bir kredi karti almak mumkun olabiliyor. Size hangi isle ugrasiyorsunuz derlerse Turkiye’de girisimciyim ve yilda 100bin dolar gelirim var derseniz isinizi kolaylastirirsiniz. Bir arkadas daha sadece 2 aylikken bu sekilde 2000dolarlik gercek kredi karti aldi(secured olmayan).

  8. Merhaba. Merak ettiğim şey şu, bahsettiğiniz gibi kredi kartının %10, %20 lik kısmını harcamak önemli. peki öderken nasıl ödenmesi mantıklı. Örnek vercek olursak, 500 dolar limitli bir kartımız var, bir hafta içinde 70 dolarlık bir harcama gerçekleştirdik. ertesi gün 70 doların hepsini yatırmak mı daha mantıklı yoksa 70 dolarlık harcamanın 50 dolarını ödeyip 20 dolarlık bir borç meblası bırakmak mı daha mantıklı. Yada hangisi kredi skorunu daha olumlu anlamda etkiler. Teşekkür ederim ayrıca bu güzel forum ve bilgilerinizden dolayı emeğinize sağlık.

    1. Kredi skoru icin ne kadar odediginiz cok onemli degil. Onenmli olan limiti anlik olarak sadece %10 ve altinda kullanmaniz.

      Ancak bazi bankalar kredi karti limiti arttirimi icin kartin gercekten kullaniliyor olmasina da onem gosteriyor. Yani karti kullan ki sana daha fazla limit verelim diyorlar. Ama benim bazi kartlarim var hic kullanmiyorum limit hep full bos sekilde duruyor.

      Anlatabildim umarim.

      1. Teşekkür ederim. Diyelim ki her alışverişimizin ardından ertesi gün harcadıgımız butun parayı geri yatırsak, bahsettiğiniz kredi skoru takibi yapan firmalar bunu hiç harcama yapmamıs olarak görmez değil mi? Yani bu durumda da kredi skorumuz artar mı ?

Comments are closed.