Green Card Çekilişine Nasıl Başvurulur?

Green Card Çekilişine Nasıl Başvurulur?

Green Card ya da Yeşil Kart olarak nam salmış program aslında bir göçmen vizesi çeşidi.

“Diversity Immigrant Visa (DV)” yani “Çeşitlilik Göçmen Vizesi” nin temel amacı her yıl Amerika Birleşik Devletleri’ne farklı ülkelerden kısıtlı sayıda göçmen almak.

Çeşitlilik Göçmen Vize programı ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve ABD’den az göç almış ülkelerden yılda yaklaşık 50 bin kişiye göçmen vizesi vermeyi amaçlıyor.

Programa katılmanın ilk aşaması DV Lottery yani Green Card Çekilşine katılmak.

Çekilişe online olarak buradan ücretsiz şekilde kendiniz başvurabileceğiniz gibi size bir ücret karşılığında bu hizmeti sağlayacak firmalar aracılığıyla da katılabilirsiniz. Bu firmalar çekilişi kazanmanız halinde daha sonra anlatacağımız esas başvuru aşamalarında da sizlere yardımcı olacaktır. Ama açıkçası biz tüm başvuruları ve ilerleyen süreçleri kendimiz yönettik.

Bu aşamada, her yıl çekiliş kayıt kabul süresinin oldukça kısıtlı olarak Ekim-Kasım aylarında olduğunu, niyetliyseniz bu tarihleri takvimlerinize kaydetmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Detaylı bilgi için süreç ve programla ilgili resmi siteye buradan (İngilizce) veya  buradan (Türkçe eski bir kaynak ama tarihler dışında bilgiler geçerli) ulaşabilirsiniz.

 

Green Card Çekilişine Kimler Katılabilir?

Çekilişe katılmak için aslında temelde sadece 5 koşul bulunmakta.

İlki programa dahil olan ülkelerden birinde doğmuş olmak, Türkiye de bunlarda biri 🙂

İkincisi ve çok önemli koşul ise, en az lise diplomasına sahip olmak. Ya da lise mezunu değilseniz ancak deneyim veya uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 senelik bir iş deneyiminiz bulunuyorsa ve bu iş deneyimi onların çalışma bakanlığı kriterlerine uygunsa, yine kabul görme şansınız olabiliyor. Lise mezunu olmayan ancak bir işte uzun yıllardır çalışıp yaptığı işleri çok iyi belgeleyemediği için sıkıntıya düşenler olmadı değil. İş deneyimlerinin yeterlik ve denkliğini belirlemek için Birleşik Devletler Çalışma Bakanlığı’nın O*Net veri tabanı kullanılıyor. Burada bakmanız gereken şey Job Zone denilen katsayı. İşinizin İngilizce karşılığını buradaki linke girip kontrol ettiğinizde (LINK) ve bu iş için belirlenmiş JOB ZONE seviyesi en altta yazıyor olacak. Bu meslek 4 ve üstü not aldıysa ve siz bu mesleği son 5 yıl içinde en az 2 yıldan fazla yaptığınızı belgelerle gösterebilirseniz sorun yok.

Üçüncüsü, sağlık standartlarına uymak. Görüşmeden önce doktor muayenesine gitmek gerekiyor ve onların görmek istediği sağlık muayenesini olmanız gerekiyor.

Dördüncüsü, sicil kaydı itibariyle onların göçmen kabul edecekleri kıstaslara uymak.

Beşincisi, başvuru yapan kişinin başvuru anında geçerli bir pasaporta sahip olması. Asıl aday pasaport sahibi olmalı, yanında ismi girilen diğer aile bireyleri için böyle bir şart yok.

Sonuncusu da maddi. Yani yeni hayatınız için yeterli miktarda nakit olması. Sonuçta ABD’ye gidince para harcamanız gerekecek 🙂

Dolayısıyla yukarıdaki bu koşulları da sağlıyorsanız, çekilişe hem siz hem de eşiniz ayrı ayrı katılarak şansınızı iki katına çıkartabiliyorsunuz. Birinize çıktığı takdirde diğeri de (varsa çocuklarınızla beraber) sürece devam etmeye hak kazanıyor.

 

Çekiliş Formu Neye Benziyor?

Çekilişe katılırken dolduracağınız online başvuru formunda, temel kimlik bilgileriniz (isim, yaş cinsiyet, medeni hal vb.), adres bilgileriniz ve öğrenim durumunuz gibi oldukça basit bilgiler isteniyor. Bununla birlikte her başvuru için bir tane de dijital vesikalık resim isteniyor. Bu resmin net, beyaz fona ve tam olarak istenilen boyut ve özelliklerde olması gerekiyor. Resim konusunda da ayrıca dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Detaylar bu linkte Onceki yıllardan farklı olarak, bu yıldan itibaren fotograflarda adaylar gözlüksüz olmak durumunda.

DV2020 çekilişi için kullanılan başvuru formu aşağıdaki gibiydi:

Bu formu doldurduktan sonraki sayfada evli ve çocuklu aileler için aynı sorular diğer adaylar için de soruluyor. Yani ilk sayfada evliyim dediyseniz, ikinci sayfada eş için ad soyad, doğum tarihi, evlilik tarihi, doğum yeri, aday vesikalık fotosu vesaire gibi benzer bilgiler dolduruluyor. Eğer varşa çocuk için de sonraki sayfa doldurulduktan sonra karşınıza onay sayfası çıkıyor olacak.

Çekiliş formunu kaydettikten sonra çıkan konfirmasyon sayfası…          Bu sayfayı kaydettiğinizden emin olun !

Çekiliş Formunda En Çok Neye Dikkat Etmek Lazım? 

Çekilişi kazanmanız halinde, vizeyi alabilmek ve sorun yaşamamak için bu formu en ama en doğru  şekilde doldurmuş olmalısınız !

Detayları atlamayın, eksik ya da yanlış bilgi girmeyin. Çocuklar varsa girmeniz, göbek adı, kimlikte yazan tüm ismin ve diğer bilgilerin eksiksiz ve tam doğru girilmesi çok önemli.

Ve tabii, aynı isme birden fazla başvuru yapmayın çünkü yaparsanız tekrar eden başvuruların hepsi sistem tarafından otomatik olarak iptal ediliyor.

Online formunuzu kaydettikten sonra, başvurunuzun başarıyla tamamlandığına dair bir konfirmasyon sayfasına yönlendirileceksiniz. Tebrikler başvurunuz tamamlandı ! 

Bu sayfayı iyi bir yere kaybettiğinizden emin olun ve takip eden Mayıs ayında açıklanacak çekiliş sonuçlarına kadar sabırla beklemeye başlayın!

 

Çekilişi Kazanırsam Neler Olacak?

Çekilişi kazanmanız green card almanızı maalesef garanti etmiyor. Her yıl tüm dünyadan yaklaşık 150 bin kişi çekilişi kazanırken, verilen vize sayısı 50 bin civarında. Yani çekilişi kazanan kişilerin büyük kısmı çeşitli sebeplerle eleniyor veya uygun bulunan ilk 50 bin kişiye vize verildikten sonra size hiç sıra gelemeyebiliyor. Bu kısımları sonraki yazılarımıza bırakıp, çekilişe katılacak herkese şimdiden başarılar dilemiş olalım…

Eğer çekilişi kazanırsanız, süreç boyunca sorularınızı gonüllü olarak yanıtlamak için biz hep burada olacağız.

Çekilişi takip eden süreçleri adım adım anlattığımız sayfa ise burada.

Ayrıca eğer olur da bizimle birebir ilerlemek istersen, başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda Yaşam Koçlugu hizmetimizi satın almak icin, 

Görüşmek üzere!! Iyi şanslar!!

 

62 thoughts on “Green Card Çekilişine Nasıl Başvurulur?”

  1. Merhabalar Mehmet bey, Ben Türkiye dogumluyum esim ve cocuklarim almanya dogumlu ve alman vatandasi. 2 cocugum var ve almanyada yasiyoruz. Bu seneden gecti ama nasip olursa seneye basvurmak istiyoruz. Benim fazla bir ingilizcem yok esimin hic yok sadece almanca ve Türkçe konusabiliyoruz. Mesela basvurdugumuz zaman onaylansa biz Türkiyedeki konsolosluklami irtibata gecmemiz gerekiyor? Hadi diyelim ki Türkiyede görüsme yapicaz hesabimizda 40.000$ dolar göstermemiz lazimmis dogrumu? Mali olarak ne kadar bütce göstermemiz gerekmektedir? Mesela card cikarsa eger (ins) önce ben gidip bi düzen kursam esimi cocuklarimi 1 – 2 yil icinde alsam mümkünmü? Tesekkür ederim

    1. Gorusmenizi istediginiz ulkede yapabilirsiniz.
      Gosterilmesi gereken rakamin resmi bir dolar miktari yok. 40 bin gayet iyi bir rakam ama sart degil, daha aziyla da kazanan vizeyi alip giden oldu.
      Cekilisi kazanan her birey ilk etapta ABD’ye girip gocmenligini baslatmak zorunda. Sonra istediginiz kisiler ayrilir, istediginiz kisiler kalir.Ama 1-2 yil cok uzun bir sure gocmenligin iptal olmamasi icin bir takim kurallar var. Bunun icin Green Card sahiplerinin haklari yazimizi okumanizi oneririm.

    2. Merhaba, Turkiye dogumluyum. Ancak suan almanyada ogrenciyim gecici oturumum var. Turkiyeden basvuracagim. Guncel adrese ve posta adresine almanyadki adresimi vermem gerekir defil mi? Bir de fotografta diger tum kriterler saglaniyor fakat saclar bagli degildi problem olur mu? Tesekkurler.

      1. Genelde herhangi bir yazışma ve mektuo vs olmuyor. Dolayısıyla adres çok önemli değil. Mevcut adresiniz geçiciyse ve yakında değişmekse sabit adresinizi yazmanız daha iyi olabilir. Fotoğraf için kuralları sağladığınıza emin olun. Onun dışında bağlı ya da değil fark etmez.

  2. Dediğniz siteye giriyorum ama onaylama numarası istiyor yani fotoğrafta gösterdiğniz gibi forum çıkmıyor?

    1. Başvurular yılın sadece belirli bir döneminde açık. O da genelde Ekim-Kasım ayları oluyor. O zamana kadar beklemeniz gerekiyor.

  3. Merhaba, ben şu an hamileyim sonuçlar açıklandığında bebeğim olmuş olacak inşallah, fakat bu durumda çocuğum varmış gibi dolduramiyorum, bu durumlarda ne yapmak gerekir?

    1. Kazanirsaniz kismetse o zaman eklemek mumkun. Simdilik bu sekilde doldurun. Umarim saglikli uzun omurlu bir bebek olur

  4. Merhaba, şuan yüksek lisans öğrencisiyim. aralık ayında savunmamı yapacağım. Ayrıca askerliğimi daha yapmadım. Aralıktan sonra gitmeyi planlıyorum. Mayıs ayındaki çekilişi bu durum etkiler mi?

  5. Merhaba, şuanda Üniversite öğrencisiyim (19 yaş) pasaportum olmadığı için babamın adına başvuru yapacağım. Eğer çıkarsa normal şartlarda ben de bundan faydalanabiliyorum ama başvuru yaptığımız tarihte benim pasaportum olmadığından bu green card almama engel olur mu? Yani green card babama çıkarsa ben de pasaport almak istiyorum bu sorun olur mu? Ayrıca babama green card çıkıp bende bundan faydalanırsam sadece benim gitme gibi durumum var mı yoksa babamın da Amerikaya giriş yapması gerekiyor mu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *