Araba Satın Alma

Amerikalıların arabaya ne kadar düşkün olduğunu herkes çok iyi bilir. Bu aslında gerçek bir ihtiyaçtan doğuyor. Türkiye’de insanlar yıllarca arabasız yaşayabilirken, ABD’de araba satın alma durumu son derece farklı. New York, Boston, Chicago, LA gibi bir kaç büyük şehir haricinde, ülkede toplu taşıma yok denilebilecek kadar zayıf. Ayrıca ülkenin çok büyük bir alana, geniş geniş yerleştiğini düşünürsek bir yerden bir yere gitme söz konusu olduğunda 4 tekerli araçlar büyük bir önem kazanıyor. Bununla birlikte etrafta çok az kaldırım olduğundan, yaya yürümek zor olduğu gibi, sizi yollarda yürürken gören insanlar sizi “acaba bunlar evsiz mi” dercesine süzüyorlar. Herkesin arabası var, her yere araba ile gidiliyor.

Dolayısıyla buraya geldiğiniz ilk andan itibaren, adapte olmanızı kolaylaştırmak için bir arabanın içinde olmanız çok önemli.

Biz Houston’a ilk geldiğimizde araba kiralamak durumundaydık. Günlük ücreti, vergisi, zorunlu sigortası derken araç günlük 80 Dolar civarına geliyordu. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi çok ciddi bir para olduğu için hemen araba alma arayışına girdik.

Araç piyasası bildiğiniz üzere her yerde gayet düz ve net. Araçlar bizdeki gibi yeni ve 2. el olarak iki gruba ayrılırken, satın alma kanalı olarak şahıs ya da oto galeri kullanılabilir. Çok uzmanlık alanım olmasa da kendimce bunları biraz anlatmaya çalışayım.

1- Yeni araçlar daha pahalıdır. Daha güvenle kullanırsınız ama hızlı bir şekilde değer kaybederler. Eğer bir gün hemen satmanız gerekirse aradan çok kısa bir süre geçmiş bile olsa paranız ciddi anlamda azalmış olur.

2- Kullanılmış araçlar daha ucuz oluyor. Yeri geldiğinden 2500 Dolara kadar inip, mucize şekilde bir araba sahibi olabilirsiniz. Ama riski size aittir. Arabayı aldıktan sonra daha köşeyi dönerken motordan alevler çıkarsa onu siz düşünürsünüz. Fiyat aralığı çok geniş oluyor. Her türlü aracın her türlü fiyat seviyesinden satın alınabileceği bir pazardan bahsediyoruz burada. Yenisi 20bin Dolar olan bir aracı 3bin’e de alabilirsiniz, 15 bin’e de. Burada araçtan anlamak önemli. İnternetteki kaynakları kullanmayı bilmek kritik. Bu kaynakları birazdan aşağıda anlatacağım.

3- Oto galeriden araç almak en rahatı ama en pahalısı. Onlar sizin için tüm satın alma vergi vs. işlemlerini yaparken siz sadece arabanızı kullanmaya başlıyorsunuz. Ayrıca bu galeriler araçların güzelce bakımını yapıyorlar, muayenesini vs. tam veriyorlar. Bu galeri de kendi içinde iki ayrı grupta incelemek lazım: Kurumsal galeriler ve küçük galeriler. Bu kurumsal galerilerden araç alırken pek pazarlık payınız olmayabilir (Hiçbir şekilde pazarlıksız sakın ama sakın satın almayın). Hatta üstüne koydukları ek masraflar da olabilir. Fiyat konuşurken mutlaka bunları da göz önünde bulundurun.

4- Şahıstan almak daha ucuz ama satan kişiye güvenmeniz gerekiyor. Size tamamen rezil bir arabayı değerinin üstünde satabilir ya da kendisine ait olmayan bir arabanın parasını aldıktan sonra ortalıktan bile kaybolabilir. Dolayısıyla hem dikkatli ve hem de araba konusunda bilgili olmak lazım. Tabi eğer tanıdık araç satan birileri varsa onlardan almak da iyi bir seçenek olabilir. Ancak unutmamak lazım ki şahıstan araç aldıktan sonra mutlaka işlemleri kendi aranızda yapmanız gerekiyor. “Transfer of title” denen satın alma işlemi ile vergi ve motorlı taşıtlar kayıt ve muayene işlemleri de siz ve satan kişinin başına kalmış oluyor.

Şimdi siz bu dört konunun kombinasyonunu kendinize göre yaparken, biz ne yaptığımızı anlatalım:

İstanbul’dan ayrılmadan önce internetten detaylı bir şekilde araştırdık. Bu Amerika denen yerde en çok tercih edilen araba hangisi? Hangi arabalar kaça gidiyor? Sıfır araba almaya değer mi? En uzun ömürlü ve en güvenilir araç hangisi? Servisi ucuz olan arabalar hangisi? Ve hatta ve hatta biz yeni göçmenler olarak Türk ehliyetiyle SSN olmadan araba sahibi olabiliyor muyuz?

Hem kaynaklarımızı ziyan etmemek için hem de gerek yok diye yeni araba almayı mantıklı bulmadık. Ayrıca şahıstan ucuz olsun bizim olsun demedik. Kendimize göre 4 tane hedef model belirledik. Bunların yıl yıl fiyatlarını internetten öğrendik. Online ilan sitelerinden hedef arabaların bulunduğu oto galerilerin adreslerini not ettik. Kendimize göre yol planları çizip tek tek onları ziyaret ettik. Arabaları elledik, kokladık, sürdük, evirdik çevirdik ve aracımızı bulmak için yoğun çalışmalarımızı sürdürdük. Sonuç olarak 4. gün sonunda 2010 model bir aracı kurumsal bir galeriden alarak otelimize geri döndük.

Burada söylemekte fayda var, aracı aldıktan sonra trafiğe çıkmadan önce, aracı sürecek kişiler için bir sigorta temin etmeniz gerekiyor. ABD’de sigortasız araç sürmek ciddi kötü sonuçlara sebep oluyor (para cezası, hapis ve sabıka kaydı gibi). Bulunduğunuz eyaletin asgari şartlarını taşıyan bir sigorta alabileceğiniz gibi, kafanızı rahat ettirecek daha geniş kapsamlı bir şeyler de alabilirsiniz. Bunu almak için Geico, Progressive, All State gibi büyük firmalardan online teklif alabilir, telefon üstünden satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Ve evet, araba satın alma k için bir pasaporttan başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Size sorsalar da SSN ya da herhangi başka bir bilgi gerekmiyor. Bir adres ve telefon numarası vermeniz gerekiyor ama aslında çok da bir önemi yok. Bir otel adresiyle Turkcell numaranızı rahat rahat verebilirsiniz.

Tabii yukarıdaki bilgileri kredi notu olmayan yeni bir göçmen olarak, kredi almadan, peşin ödeme ile satın alma yapacağınızı var sayarak yazdım. Eğer kredi alma durumunuz varsa SSN ve diğer bilgileri çok net vermeniz lazım çünkü kredi çıkması için sizinle ilgili çok daha detaylı araştırmalar yapmaları gerekecek.

Şimdi sizlere bahsettiğim kaynak siteleri yazayım:

Araç fiyatlarıyla ilgili fikir sahibi olmak için; KBB ve NADA Guides

Arabaların model ve yılına göre yorum ve sorun bildirimi için; Car complaints, Consumer Reports, Consumer Guide

Satılık araba aramak için; Craiglist , Car Gurus, Yahoo Autos, Edmunds, Cars (Şehrinizi seçmeyi unutmayın, genelde posta kodu girmeden arama yapamıyorsunuz)

Bahsettiğim gibi aslında araba konusu hiç bir şekilde uzmanlık alanım değil. Ancak hayat işte, bu konularla uğraşmayı bana nasip etti. İnternet sayesinde de bir çok bilgiye eriştim. Size de aynısını tavsiye ederim. İnterneti iyi kullanın.

Sorularınız varsa lütfen yazın.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere !!

 

Not: Araba satışında emeği geçen Hamza Kalender arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Kendisi Houston’un güneybatısındaki Toyota bayinde çalışıyor. Hem aradığım aracı bulmamda hem de fiyatta bana ciddi anlamda yardımcı oldu. Gerekli olursa direkt cepten arayabilirsiniz (713)894-6563.

 

**Başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayın. 

12 thoughts on “Araba Satın Alma”

  1. arabanın marka ve modelini ayrıca fiyatını yazmamışsınız merak içinde kaldım 🙂

  2. Merhaba.

    1. Arabayı aldıktan sonra register ettirme işlemi için SSN ve US ehliyeti gerekiyor mu?

    2. SSN gelmeden sigorta yaptırılabilir mi? ( sanırım siz yaptırmışsınız)

    Teşekkürler

    1. Araba satin almak için sadece para lazım. Sigorta yaptırmak için de bir şey lazım değil ama Ssn olursa iyi olur. Çünkü ilk günden itibaren insurance history oluşmaya başlıyor. Bu da ödemelerinizin zamanla azalması için gerekli.

        1. Degisiyor. Arabanin modeli, fiyati, yas, kmsi hepsi birer faktor. Bir de tabii eyalet kistaslari da onemli.

          Ben yuksek milli 2010 Toyota Corolla ile Teksas’ta aylik 80 dolarla basladim(minimum coverage). Aradan gecen 1 yil itibariyle bugun ayda 45dolar oduyorum. Ileri de bu daha da duser diyorlar.

  3. Merhaba,
    öncelikle böyle bir sayfa yaptığınız için çok teşekkürler. emeği geçen herkesin eline sağlık.
    araba almakla iş bitiyor mu? diğer masrafları ortalama ne çıkıyor. sigorta, kasko(varsa), taşıt alım, yıllık vergi(bu neye göre belirleniyor ” cc yada yıl gibi mi?”) siz 7.200 dolara aldıktan sonra artı ne çıktı?
    Belki araştırmış olabilirsiniz diye motosiklet içinde aynı mıdır?
    cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
    saygılar,

    1. Takip için çok teşekkürler.
      1-Satış vergisi eyalete göre değişiklik gösteriyor. Texas’ta %6. Diğer işlemlere de 350 dolar gibi para aldılar. toplam 8bin verip çıktık arabayla.
      2-Araç sigortası konusunda ayrı bir yazı yazmam gerekecek sanırsam 🙂 Aylık sigortaya ilk zamanlarda 80 verdim, şimdi 50’ye kadar düştü. Ama bu en düşük paket. Eğer lazımsa bunun 5 katına kadar kapsam genişletebilirsiniz.
      3-Sabit yıllık başka bir taşıt vergisi yok.
      4-Motosiklet için bir araştırmam yok ama tamımıyla aynı olacağına eminim.

  4. merhabalar,
    Biz de Aralik ayinda green card talihlisi olarak Indiana ya gidiyoruz. Ilk etapta araba almak sart tabii. Biz de epeyce arastirdik. Pesin almamiz gerektigini dusunerek hareket etmemize karsin’ baska bir eyalette yasayan arkadasimiz eger bir kefil bulabilirsek leasing ile almamizi tavsiye etti. Elinizdeki pesin parayi harcamayin dedi. Bu mumkun ise nasil bir yol izlemek gerekiyor? Banka yolu ile mi oluyor Turkiye deki gibi? Cevaplariniz ve onerileriniz icin simdiden tesekkurler

    1. Leasing ile arac almak soylediginiz sebeplerden mantikli, ancak bunun ayni zamanda bosa para odeminiz demek oldugunu da unutmayin. Kiralik araba gibi bir sey oluyor bu leasing. Amerika’da alacaginiz riske gore 1000 dolara bile araba bulmak mumkun ve bu sizin arabaniz olacak. Paraniz oldugunda tekrar satmak isterseniz, yine ayni fiyata geri satarsiniz. Bunun disinda leasingi istediginiz arabanin resmi bayiisinden bulabilirsiniz. Tam sureclerle ilgili bilgi icin internete basvurabilirsiniz.

  5. Selamlar, biz Mayis ayinda Los Angeles’a tasiniyoruz. Kredi skoruna faydasi olmasi acisindan ilk arabamizi finance ederek almak ne kadar mantikli olur ? 7000-8000$ lik bir araca 2000-3000$ down payment yaparak mesela ? Ilk etapta bir scorumuz olmayacagi icin cok yuksek bir faiz orani cikar mi ? Cikarsa da eger kredi skoru icin deger mi? LA’deki bir turk dealer arkadas, oncelikle idare eder ucuz bir arac alip 2-3 ay sonra kredi skoru olustuktan sonra (NY deki bir arkadasima card holder olacagim oyuzden 2-3 ayda score gozukur diyor) o araci verip o zaman finance etmek daha dogru olur diye bahsetti. Sizce nasil bir adim atmak lazim ?Dedikleri dogru mu ?
    Teskkurler simdiden, umarim karisik yazmamisimdir 🙂

    1. Merhabalar,
      Kredi almak kredi skoruna kesinlikle faydali oluyor. Ancak kredi skorunun olusmasi. Alinan ilk kredi ya da kredi kartindan itibaren 6 ay. Oncesinde sonuc almayi beklemek sizi hayal kirikligina ugratabilir. Bir de arabayi satan arakadas size cok agir faizler sunabilir. Burada cikacak faiz oranini size genelde direkt soylemezler, once kredi kontrolu yapilir sonra yuzdeyi soylerler. bu da kredi skorunuzda 2 yil boyunca iz birakacak. Direkt de soyleyebilir. Yani dikkatli olmak lazim.

      Fikrimi sorarsaniz, 2. el icin kredi almayi cok makul bulmuyorum cunku zaten 2. el arabalar kendi halinde cok masraf cikartabilir. Eger hemen elinizden cikartmak isterseniz, sizi ugrastirir. Yani oncelikle ikinci el arabayi pesin verip alin, ilerleyen aylarda da isler iyi gittikten sonra sifir bir arabaya kredisiyle faiziyle girersiniz.

      Kredi skoru icin acele etmek istemenizi anliyorum ama kredi kartlariyla da bu konuda ilk adimlarinizi atabilirsiniz.

      Bu arada su yazimiza biz goz atin derim ben.

Comments are closed.