Vergi konusu açılınca Türk insanı olarak kafamızda çok şey canlanmıyor. Vergiden bizim anladığımız genel olarak “onlar ne alırsa biz de onu öderiz”den ibaret. Vergiler ve onun gibi bir şeyler her ay maaşımızdan otomatik çekilirdi, dönüp kaç çektiler, orası yüzde kaçtı, şimdi neden bu kadar çektiler falan diye hiç sorgulamazdık. Bu durum ABD’de çok farklı. Daha takipçi ve bilgili olmamız gerekiyor.
Hani ünlüler gidip çocuklarını ABD’de doğuruyor da vergi olaylarından bir haber yıllar sonra fatura kapılarına gelince gazetelerden su başlığı şık sık okuyoruz ya, “Amerikan vatandaşı çocuğu olan ünlülere vergi şoku!”.
Burada green card sahibi kişiler bir `US Person` olarak sayılıyor. Yani normal bir ABD vatandaşının yükümlü olduğu tüm vergileri aynı bir ABD vatandaşı gibi ödememiz gerekiyor. Dolayısıyla sistemi olabilidiğince tüm detaylarıyla bilmemizde ve green card konusunda karar alırken bunları aklınızda tutmanızda fayda var diye düşündük.
Hemen altını çizelim, ABD’de vergi kutsaldır. Çok önemli bir vatandaşlık görevi olarak bilinir ve bu açık açık dile getirilir, çünkü burada vergi vermek demek karşılığında `sen bana ne verdin` deme yetkisini doğurur. Verilen vergilerin sonucunda vatandaşın aldığı hizmet de ona göre olur. Ne kadar ekmek o kadar köfte fikrinin vergide de geçerli olduğunu görünce siz de şaşıracaksınız. Örneğin düşük vergileri olan Alabama ile vergileri yüksek olan Massachusetts arasında bir fark olduğunu baksanız siz de görürsünüz.
Vergi vermek burada insanlara öyle bir özgüven veriyor ki devlete sinirlendiklerinde “Ben vergilerini veren bir kişiyim, bana bu şekilde davranamazsın” gibisinden tepki göstermeyi normal buluyorlar. Bunu devlet dairesinde sıra beklerken sabırsızlıktan sinirlenen kişilerin ağzından bizzat duyacağınızdan emin olabilirsiniz.
Ana hatlarıyla vergiyi burada çeşitli gruplara ayırabiliriz.
1) Bireysel(individual)/ kurumsal(corporate)
Henüz bir şirketimiz olmadığı üzere corporate tax konusunu atlıyoruz ama eğer bir gün niyetlenirsek mutlaka bir vergi avukutı edineceğiz. Hemen bilgilendirelim bu noktadan sonra anlatacağımız her şey bireysel vergi kapsamında olacak.
Eğer Türkiye’de yaşıyor ve ABD ile iş yapıyorsanız, hiç iş yapmasanız bile vergi beyanı yapmanız ve bir ITIN numarasına sahibi olmanız gerekmektedir. Bu konuda birçok ülkede hizmet veren Social Enterprises ekibinin Türkiye sitesi Amerikadasirket.com ‘dan destek alabilirsiniz.Genel olarak vergilendirme yapılırken, eğer ABD’de bir şirketiniz varsa ya da adınıza düzenlenmiş 1099 gibi vergi formları varsa onlar ile birlikte her sene 1040NR formunu doldurmanız gerekmektedir. 1040NR formunun türkçe anlatımını da buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
2)Federal(federal)/ Eyalet(state)/ İlçe(county)
Vergilendirme 3 seviyede oluyor. Bazı vergiler tek seviye bazıları 2 seviye bazıları 3 seviye oluyor. Tekli, ikili, üçlü çeşit çeşit kombinasyonu var bu vergilerin. Aklınıza ne gelirse, örneği mutlaka vardır. Sadece federal da görürsünüz, eyalet+ilçe ya da üçü bir arada gibi gibi…
KDV (Sales Tax)
Bunların kullanımı ve yüzdesel oranları bölgeye, eyalete, duruma göre değişebilir. Herhangi bir harcama yaptığınız zaman, size toplamda bir miktar vergi yansıtılır. Bunun içinde hangisinin ne olduğunu sorsanız öğrenirsiniz ama bilmek ister misiniz bilmiyorum. Sadece fikir vermesi açısından Houston’da otel konaklamalarında hem federal , hem eyalet, hem de county tax var. Bu county tax Houston’da %4 ile sınırlıyken New York’ta bu oran %14’e kadar çıkıyormuş. Aynı şey mesela sigara için de geçerli. Chicago’da örneğin, şehir dışında bir paket sigara 7 dolar iken, merkeze indikçe aynı paket sigara 12 dolara kadar çıkabiliyor. Bu satan adamın sizi kazıklamasından değil, merkezdeki county’nin sigaraya daha fazla vergi almasından.
Tabii her pahalı olan şeyi bunun vergisi yüksektir diye düşünmemek lazım. Alacağınız şeyin yanında ya da üstünde yazan fiyat hep vergisizdir. Yani kasaya gittiğinizde size verilen fiyat vergili olacak ve rafta yazandan daha fazla olacak. O yüzden yaşadığınız bölgeye alışıncaya kadar fişleri tek tek inceleyin. Ürünün fiyatı ve ödediğiniz vergiler fişte detaylıca yazar. İlk geldiğimizde şaşırdığımız bir konu, Houston’da bizim gittiğimiz markette içme suyuna hiç vergi vermiyoruz. Ancak bu durum başka bölgelerde ya da başka eyaletlerde farklı olabilir.
Örnek vermek gerekirse hiçbir şekilde sales tax almayan eyaletler de var(Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire, Oregon). Yani bu eyaletlerde satın aldığınız her şeye raflarda ve etikette yazan fiyatı ödüyorsunuz. Yani kasaya gittiğinizde vergi vermediğinizi görünce mutlu oluyorsunuz 🙂 İşte bu sebeplerden dolayı eğer sistemi ve eyaletleri çok iyi biliyorsanız akıllıca kararlar alıp planlarınızı ona göre yapabilirsiniz.
Bizim KDV diye bildiğimiz şeyi anlattıktan sonra şimdi diğer vergi kalemlerine geçelim.
Gelir Vergisi (Income Tax)
Gelir vergisi burada eyaletler tarafından ayrı Federal hükümet tarafından ayrı alınmaktadır. Sadece 7 eyalet, eyalet gelir vergisi almamaktadır (Teksas, Florida, Nevada, Alaska, Washington, Wyoming, South Dakota). Bu eyaletlerde sadece federal gelir vergisi kesilirken diğer 43 eyalette hem federal hem eyalet vergileri kesiliyor.
Burada vergi bizdeki gibi maaşlardan kesiliyor. Vergi tarifesi kişinin hane yapısı ve bu hanenin o yıl içinde kazandığı toplam paraya göre değişiklik gösteriyor. Ancak yıl içinde maaşınızdan ne kadar vergi kesileceği sizin isteğinize bağlı. Ama az verip kurtulma diye bir şey yok. Önden vergi yüzdesini set ediyorsunuz, yıl bittiğinde devlet sizinle ayrıca hesaplaşıyor. Vergi dönemlerinde (her yıl Ocak-Nisan arası) bir önceki yıl için, sizden ne almış onu vergi beyanınızda belgelerden okuyor ve karar veriyor. Eğer fazla fazla aldıysa iade ediyor, ama siz az verdiyseniz eksik kısmı sizden tahsil ediyor.
Yani örnek verelim, atıyorum bir iş için onun maaşı saatlik 20$ diyorsam onun içinden kesilecek vergiyi siz hesaplayacaksınız. Bu Federal seviyede verilen gelir vergisinin oranlarına “Tax Bracket” deniliyor ve her yıl yeniden yayınlanıyor (yani her yıl değişebilir de).
2016 yılından örnek vermek gerekirse, yalnız yaşıyan bir vatandaş 2016’da 40bin$ kazandıysanız %25’lik vergi girmis olacak. Ama aynı para, 2 kişilik gecinen bir aile olarak bir hanede kazanılıyorsa vergi dilimi 25 değil sadece %15 oluyor.
Hesaplamanın şöyle ufak bir detayı var ama. İlk örnekten yürüyelim, 40bin kazanan tek kişilik vatandaş. Ilk vergi dilimi 9275$’ta bitiyor ve yuzdesi %10. Yani o dilimde vermesi gereken vergi 927,5$. Sonraki dilimde kazandığı 37650$’a kadar olan kısımda %15 vergi veriyor, yani 37650-9275=28375$ üstünden %15 vergi 4256$. Sonra kalan %25’lik vergi dilimi de sadece 40000-37650=2350$’ın %25. Yani vergi dilimi %25 de olsa, verecegi vergi bütün kazancın %25’i değil.
Detaylı vergi dilimleri bilgisi için bu linke bakabilirsiniz (Not. Vergi dilimleri her yıl yeniden açıklanıyor).
Burada rakamlı anlattığım Federal gelir vergisi sistemi. bunun bir de eyalet olanı var ve ikisi de maaştan otomatik kesilir ama onların bunu kesmesi yeterli değil. Vergi beyanı döneminde toplam gelirinizi ve verdiğiniz vergiyi bir araya getirince çıkan sonuçtan hala sorumlu oluyor olacaksınız. Yani daha fazla borcunuz çıkabilir ya da vergi iadesi alabilirsiniz. Yani yıl sonunda ev hanenizin yapısına göre içinde bulunduğunuz yüzdelik dilime göre vergi beyanı döneminde değerlendiriliyor olacaksınız (Her sene ocak ayından nisan ayına kadar olan sürede). Maaştan otomatik kesilen vergiye Tax Withholding deniyor. Ama asıl vereceğiniz gelir vergisine actual tax deniyor.
Maaştan otomatik çekilen ya da sonradan sizin ödediğiniz federal gelir vergilerinin bir kısmı Social Security (emeklilik maaşı primi) ve Medicare (emeklilik sağlık sigortası) olarak ayrı bir yerde birikiyor. Bazı bordrolarda bu iki kalem kısaca FICA adi altında kesilirken, bazıları iki kalemi de ayrı ayrı yazar.
Gelir Bilgisi Gösteren Belge Türleri
Gelir ve Gelir Vergisi durumunuzu belirten ve vergi beyannemesi yapabilmeniz için elinizde olması gereken 2 çeşit belge var:
1- W2 (Düzenli maaşlı işlerden verilen gelir/gelir vergisi belgesi)
2- 1099 (Bağımsız çalışılan işlerden verilen – Uber veya bunun gibi tek seferlik ya da ek iş diyebileceğimiz işler için verilen)
W2’da tax withholding olur ancak 1099’da kişi kendi vergisini sonradan ya da yıl içinde olacak şekilde ayrıca ödemekle yükümlüdür. 1099 ile çalışan kişilerin yıllık toplam vergi borçları 1000 doları geçerse cezai işleme tabiidirler. Buna engel olmak için yıl içinde azar azar vergi ödemeleri gerekmektedir. W2 ile çalışanların maaşından zaten tax withholding olduğu için böyle bir sıkıntısı yok. W2’lar yıl sonunda size işvere tarafında ulaştırılırken, 1099 belgesi her iş veren tarafından verilmez. 1099 için kurallar ve limitler vardır, atıyorum 500 dolardan az kazanca 1099 hazırlamazlar ama siz yine de beyan edip vergisini ödemek zorundasınızdır.
Dikkatimizi Çeken Diğer Vergi Türleri
Belgelerle kafanızı iyice karıştırdıktan sonra diğer vergi tiplerine geçelim.
Mal Varlığı Vergisi (Property Tax) denilen vergi sahip olduğunuz ev veya arazi için her yıl tekrar tekrar ödediğiniz vergidir. Varlığın değeri otoriteler tarafından belirlendikten sonra (appraisal), o county’de vergi oranı neyse onun üstünden ödemeniz gereken bir vergidir. Bu rakam küçük bir şey değil, örneğin Houston’da %2-3 arasında (Ev 200 bin dolarsa her yıl 6 bin dolar vergi verdiğinizi düşünün, nerdeyse bir ev kirası kadar). Birden fazla evi olan kişiler için ödetilen property tax daha da fazla. Herkes kendi oturduğu eve daha az vergi verirken, 2.ye aldım kiraya verdim ya da 2.ye aldım o da yazlık ya da yedek falan dediğinizde yüzdesel olarak o ikinci ev için daha fazla vergi veriyor olacaksınız.
Arabayla ilgili vergiler bizdeki gibi iki çeşit. Satın alırken kdv gibi bir vergi, bir de muayene sırasında ödenmesi gereken registration tax. Teksas’ta araba satın alırken %6 civarı satış vergisi verilirken, araç muayenesi için yıllık 80 dolar gibi bir rakam veriliyor.
Bizdeki veraset vergisi burada da kısmen var (Inheritance Tax). Federal bir vergi değil ancak eyalet seviyesinde bazı eyaletlerde ödeniyor (İowa, Kentucky, Maryland, Nebraska, New Jersey ve Pennsylvania).Çeşitli istisnai durumlar var, size kalan mal ABD sınırları içindeyse başka, ABD vatandaşındansa başka, yabancı ülkeden şu kadar dolara kadarsa başka, şu miktardan fazlaysa başka gibisinden… Eğer size bir yerden miras kalırsa bir avukat bulmanızı tavsiye deriz.
Bir de bizde olmayan hediye vergisi diye bir şey var (Gift Tax). 2017 yılı için geçerli olan yıllık maksimum vergisiz hediye miktarı 14 bin dolar (nakit veya mal değeri olarak). Hediyesinin vergisini de hediyeyi veren kişi ödemek zorunda. Şöyle örnek verelim, oğlunuz büyüdü koca adam oldu size keyifli bir anında araba aldı. Eğer değeri 14 binden fazlaysa satış ve ruhsat vergilerine ek olarak bir de gift tax ödemek zorunda. Eşler arasında bile durum böyle. Eğer bir yıl içinde 14 binden fazla bir hediye alırsanız ya da verirseniz kendinize bir de vergi avukatı bulmanızda fayda var. Hediye eden kişi hediyesinin vergisini vermeyi ihmal ederse, hediyeyi alan kişi olarak sizin de canınız yanabilir.
Bahsetmek istediğimiz son vergi de bankalardan gelen faizin vergisi. Faiz getirileri bankalar aracılığıyla vergilendirilmiyor. Siz faizi aydan aya kesintisiz bir şekilde brüt olarak almaya devam ediyorsunuz. Sonra yıl sonu banka size faiz getirinizle ilgili özel bir belge gönderiyor. Siz bunu yıllık vergi beyanınızda, beyan ediyorsanız ve ilgili vergi borcu toplam gelir/gelir vergisi arasında hesaplanarak sizin son rakamınızda ortaya çıkıyor(vergi beyanı konusuna biraz sonra geliyoruz).
Bu yazı çok detaylı oldu 🙂 Ama sanırım daha konunun yarısındayız. Arkası yarın mı yapsak acaba? Bir yandan da eminim vergi konusunda hepimiz zaten böyle bir diken üstündeyiz, hazır bu sayfayı buraya kadar okudunuz burdan dönemk olmaz, kaldığımız yerden devam edelim.
Vergi Beyanı
Farz edelim bir takvim yılını bir green cardlı olarak sağ salim kapattınız. 1 Ocak’ta geri sayımı yapıp yeni yılı kucakladınız. Tebrikler aynı zamanda vergi beyanı dönemine girmiş bulunuyorsunuz. Eğer onceki yıl geliriniz tek kişi için 9500, evli çift için 19 bin dolardan fazlay olduysa Nisan ayı içinde belirlenmiş o tarihe kadar bu işi yapmanız gerekiyor olacak (her sene bu tarih tekrar açıklanıyor). Son tarihten sonraya kalma durumunuz olursa istisnai sebepler için erteleme imkanınızı da kullanabilirsiniz.
Konsept şu: Ne kadar kazandım, ne kadar vergi verdim. Miktar doğru muydu yanlış mıydı? Yani bir nevi hesaplaşma.
Yukarıda anlattığım W2 elinize alıp bu bilgileri 1040 isimli bir formda derleyip toplayınca sonuç ortaya çıkıyor. Borçlu musunuz? Yoksa alacaklı mı?
Vergi Beyanı Nasıl Yapılıyor?
Bu işi iki şekilde yapabilirsiniz. Kendi kendinize ya da bir muahsebeci/hizmet şirketi aracalığıyla.
Açıkçası desteksiz yapmak için biraz karışık geldi bana. Yani yapılmayacak şey değil ama özellikle bu işi ücretsiz yapan online siteler olduğunu düşünüce ve bir de bizim gelir gider durumu basit bir vaka olduğundan kişisel efora gerek yok dedik. Tabii ki çok detaylı masraflarınız ve vergi ödemeleriniz vs gibi konular varsa hele bir de işin içinde şirket falan da varsa o zaman profesyonel biriyle yüz yüze çalışmak daha sağlıklı olabilir.
Bizim gibi basit vaka dediğim nedir? 2 tane W2’şu olan, kirada oturan, mortgage sahibi olmayan, okula gitmeyen, 1099’larla vergi ödeyecek kadar ek iş sahibi olmayan, finansal yatırımlardan ek geliri olmayan vesaire.
En popüler online vergi beyanı siteleri TurboTax ve Credit Karma. Bunun dışında Taxact, H&R Block gibi başka siteler de var. Yalnız bunların içinde tamamen ücretsiz olan bir tek Credit Karma. Öbürleri sürecin bir yerlerinde bir şekilde size ek paketler satıyor. Bu paketler duruma göre acaba kaça gelir diye önceden pek bilinebilecek gibi bir şey değil.
Form doldurmak da bayağı basit. Size tek tek sorular yöneltiyor. İnternetten tek tek dolduruyorsunuz. Sorular kullanıcılar için kolaylaştırılmış sorular. Aslında elinize 1040 formunu alıp elinizle doldursanız gelen soruların aynısı. Ama basitleştirilmiş ve halkın anlayacağı dile getirilmiş. Formu adım adım tamamlarken adım adım köşede en son girdiğiniz bilgiler itibariyle borçlu musunuz yoksa alacaklı mısınız diye köşede aktif olarak bildirim duruyor. Bütün işlem bittiğinde formu şubmit edelim mi dediğinde ek paket almanız gerekiyorsa size zorla onu satıyor. Eğer yoksa zaten bir tıkla işlemi tamamlamış oluyorsunuz. Ek paket varsa kredi kartı bilgileriniz giriyorsunuz, tık çekiyor. Hemen orada işlemi tamamlamış oluyorsunuz. Onlar sizin yerinize formu IRS (vergi idaresi)’ne teslim ediyor.
Ek paketlerle ilgili detayların 2017 yılı için geçerli olan fiyatları ve şirketlerin karşılaştırmaları için bu linke bakabilirsiniz.
Eğer borcunuz varsa yine aynı ınternet sitesi üstünden vergi ödemenizi yapıyorsunuz. Tam olarak orada dosyanız submit edilmiş oluyor, ve o yıl sizin için orada bitiyor.
Eğer devlet size borçluysa size bekleminizi söylüyorlar ve verdiğiniz banka hesabına işlemler bittikten sonra para yatıyor. Burada biraz sabırlı olmak lazım çünkü ödemeyi devlet yaptığı için işlemler bir gecede bitmiyor. En az bir kaç hafta sürecek hatta bazen ayları da bulduğu söyleniyor. Özellikle vergi beyanı için son günleri beklerseniz bekleme süresi yoğunluk dolayısıyla daha da artıyormuş.
Deduction Konusu
Bu kısım birazcık yüzünü güldürecek olan kısım. Evet, tamam vergilerimizi kazancımıza göre ödüyoruz ama Federal vergide devlet baba size birazcık alan sağlıyor. Diyor ki sen zaten kazandığının bir kısmına çeşitli yollarla vergi ödüyorsun, o kısımdan biz bir daha gelir vergisi almayalım. Bunun adı deduction. Deduction 2017 yılı itibariyle standard olarak bekarlara yıllık 6300 dolar, evli çiftlere 12600 dolar ve bu ikisine ek olarak hanede yaşayan her 19 yaş altı çocuk için de +4050 dolar. Yani bu deduction kadar olan kısıma hiç bir şekilde federal gelir vergisi ödenmiyor. Mutlu muyuz? Evet, hem de çok. Peki bol bol çocuk yapıyor muyuz? Hayır 🙂
Yukarıdakiler standard deduction, yani otomatik olarak herkese uygulanan rakamlar. Buna ek olarak çeşitli başka masraflarınız için ek deduction(itemized deduction) alma imkanınız var. Örneğin, mortgage ödüyorsanız, önceki yıl ödediğiniz başka vergiler varsa(eyalet gelir vergisi dahil), tıbbi masraflar, eğitim ücretleri… Bunlar en çok kullanılan ek deductionlar. Yani kabaca, allah korusun, yıl içinde ciddi tıbbi bir masrafınız oldu. Hastaneye ödediğiniz paranın miktarı ne kadarsa, o kadarlık gelirinize gelir vergisi ödemenize gerek kalmıyor. Yani, standard deduction rakamına ek olarak, bu tıbbi masrafın miktarı kadar daha deduction hakkı alıp yaralarınızı daha hızlı sarabiliyorsunuz.
Yurt Dışı Gelir Beyanı
Vergilendirme konusunda mutlaka altını çizmemiz gereken bir diğer konu da ABD dışında hanenize giren gelirin beyanı. Evet, ABD’de yaşarken Türkiye ya da başka bir ülkeden kazandığınız paralar varsa bunun ne kadar olduğunu da belirtmeniz gerekiyor. Bu bir kira geliri olur, yapmakta olduğunuz bir freelance iş olabilir ya da sadece hisse senedi gibi bir finansal yatırım getirisidir… Belirtmek sizin sorumluluğunuz. Bizden sadece söylemesi… Ama herkes beyan ediyor mu? Sanmıyorum.
Ayrıca atlanmaması gereken bir konu da FBAR isimli uluslararası banka hesabı bildiri formu. Bu formda adınıza veya imza yetkiniz olan yurtdışı banka hesaplarını belirtmeniz gerekiyor. Eğer hesabınızda önceki yıl içinde hesaplarınızda toplamda 10bin dolardan fazla para varsa, bütün hesaplarınızı tek tek belirtmeniz gerekiyor. Ama kural yıl içinde herhangi bir zamanda 10 binden fazla varsa şeklinde. Yani beyan günü değil, herhangi bir gün. Bir de bütün hesapları girmeniz gerekiyor, kenarda köşede içinde 15TL kalan gariban bir hesabınız varsa onu bile öğrenmek istiyorlar. Ama eğer 10bin dolar altında kaldıysanız sorun yok beyan etmeden o seneyi geçebilirsiniz. Formu doldurmak için ilgili siteye buradan erişebilirsiniz. Bütün işlem online ve ücretsiz. Önce ilgili sayfadan boş formu inidirp tek tek dolduruyorsunuz. Peşinden formu save edip kapatıyorsunuz. O linke geri dönüp doldurduğunuz formu internete geri upload ediyorsunuz. Hepsi bu.
Normal vergi beyanı gibi bu da Nisan ayı gibi bir son teslim tarihine sahip ama yine de yıl yıl kontrol etmek faydalı olabilir, çünkü bu online form yeni bir uygulama ve ufak bir dikkatsizlik yüzünden zan altında kalmak istemezsiniz.
Sağlık Sigortası
Sağlık sigortası konusu ile vergi konusu neden aynı sayfada diye sorar gibi olduğunuzu duyabiliyorum. Evet iki kobu birbiryle bağlantılı çünkü ABD’de imkanı olduğu halde sağlık sigortası almayan kişiler vergi olarak devlete ceza ödüyor. Bu sistem Obamacare adı altında uygulamaya geçmiş ve uzun bir süredir insanlara dert olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili çok detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Kısaca ve kabaca, eğer bir takvim yılı içerisinde, 3 takvim ayından fazla olacak şekilde sigortasız kalırsanız radara giriyorsunuz. Bu 3 ay pes peşe de olabilir ayrı ayrı bütün yılın toplamında da olabilir. Bir ay içinde sadece 1 gün bile sigortalı olduysanız o ayı sigortalı olarak sayabilirsiniz. Ancak bir ayın 30/31 gününde 1 gün bile sigortalı değilseniz o ay sizin için 1 sayılıyor.
Bu mevzu olan 3 ay boyunca geliriniz varsa ve marketplace.org sitesindeki sağlık sigortalarından birini karşılıyor olmanıza rağmen, bilerek ya da bilmeyerek sigorta satın almadıysanız vergi cezası ödüyorsunuz (LINK). Bu ceza yine sizin beyanınızla, vergi beyanı döneminde diğer gelir/gelir vergisi/deduction hesabı yapılırken 1040 formunda işleniyor ve ödeniyor. Ancak gelirim yoktu ve marketplace.org’dan sigorta almaya imkanim yok derseniz, eyaletinizin imkanına göre ücretsiz Medicaid expansion’a hak kazanıyor olabilirsiniz. Bu medicaid expansion bazı eyaletlerde var, bazılarında yok. Expansion olmayan eyaletlerde maddi durumunuz yetersizse devlet size Allah yardımcınız olsun diyor. Ancak expansioni kabul etmis ve uygulayan bir eyalette ücretsiz sağlık sigortası olmasına ragmen yine de medicaid expansiona başvurmazsanız yine cezalı duruma düşüyorsunuz. Dolayısıyla yıl başlamadan ya da ABD’ye yeni geldiğinizde yıl içinde bu konuyu iyice araştırın. Medicaid Expansion olan eyaletler güncel listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Ülkeler Arası Vergi Anlaşması
Son konumuzda ABD-TR arası var olan vergi anlaşması. Bu anlaşma gereği bir gelir, her iki ülke tarafından da vergilendirilemiyor. Yani ABD’de yaşarken Türkiye’den kazandığınız gelirler belli bir miktara kadar ABD vergisinden muaf oluyor. Eğer Türkiye’den geliriniz manalı bir miktardaysa konunun uzmanı avukatlarla çalışmanızı tavsiye ederiz ancak ufak miktarlar için çok dertlenmenize gerek yok. Yine de her zaman doğruyu ve en doğruyu beyan ettiğinizden emin olmanızı tavsiye ediyorum.
Sonuç
Sevgili okuyucularımız,
burada genel olarak yazdığımız konuların hepsi kişisel deneyimimiz üstüne tamamen iyi niyetle paylaşılmıştır. %100 hakim olmadığımız ama konunun genişliği gereğince deyinmeye çalıştığımız bazı konular oldu. Ancak konu tahmin edeceğiniz üzere son derece ciddi. Bazı durumlarda konunun uzmanı profesyonellerin desteği gerekli olabilir. ABD’de yaşayan bir çok muhasebeci var. Gerekirse onlara yönelmenizi tavsiye ederiz ve onlarla sizleri buluşturmaya çalışırız.
Konuyu kapatırken bu detaylı ve hassas konuda dikkatli olamanızı sizlerden rica ediyorum. Yeni göçmenler olarak özellikle ilk aylarda ek takipte olacağınızdan, tamamyla kişisel beyan ve iyi niyete dayalı olan bu sistemin bütün aşamalarında dikkatli, hazırlıklı ve şeffaf olmanızı rica ediyorum.
Her şey sizin beyanınız üstüne kurulu. Onların sizinle ilgili bildikleri sizin kendinizle ilgili bildiklerinizden az. Eksik ya da yanlış bilgi vermek suç. Bazı durumlarda bilmeden yanlış yapmak bile bir suç, yani hiç duymamıştım özür dilemek bile sizi kurtarmıyor Önemli olan radara girmemek, ek araştırmaya tabii gelmemek, kendi yağında kavrulmak.
Vergi vermeyenlerin başına gelecekleri sembolize eden Uncle Sam’ın resmiyle yazımızı tamamlıyoruz. Bu karışık konuyla ilgili kafanıza takılan her türlü soruyu buraya yazabilirsiniz, anladığımız kadarıyla yardımcı olmaya çalışırız.
Mayıs 2018 yılında Amerika’ya ilk girişimi yaptım. Arada 2 kere daha giriş çıkış yaptım her seferinde 7-10 gün arasında kaldım. Henüz Türkiye’de çalışıyorum ve okuyorum. 2019 yılının sonunda Amerika’ya yerleşmeyi planlıyorum. Nisan 2019’a kadar vergi ödendiğini yeni öğrendim. Amerika’ya henüz yerleşmedim ama Türkiye’deki kazancım nedeniyle Form 1040 doldurumam gerekiyor muydu? Gerekiyorsa Mayıs 2019’da geç bildirim ve ödeme yapmam sorun olur mu? Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Merhabalar, normal koşullarda, tarafınıza oluşan her türlü geliri belirtmeniz gerekiyor. Ancak yeni göçmen olduğunuz, ve öğrenci olduğunuz için dikkat çekmeyecektir. Zaten geç kalmışsınız 🙂 Özellikle bahsi geçen 2018 yılı son 7 ayın büyük bir çoğunda Türkiye’de olmanız sizi iyice masum yapıyor.
Merhaba
Amerika’da 2 adet Condo sahibiyim ama Amerika’da yaşamıyorum ve ABD vatandaşı da değilim. 2019 kira geliri beyan edeceğim rakam 6000-7000$ civarında. Bir single member LLC altında bu condoları birleştirdim. EIN numarası aldım ama ITIN almadan bu EIN ile beyan verebiliyor muyum yoksa ITIN zorunlu mu?
Bir de 6000-7000$ kira geliri için beyan vermem gerekiyor mu? Yoksa beyan limitinin altında mı bu rakam
EIN tax icin yeterli diye biliyorum. Detay vermemissiniz, ama durum gocmenlik statunuze gore degisebilir. Ayrica eger gocmenseniz diger gelirlerinizi de belirtmeniz lazim. Vergi uzmanlarina danismaniz iyi olabilir. Hatirlatilim 2019 vergi beyanlari Temmuz 15’e uzatildi, sure daraliyor.
Daha önce hiç amerikaya gitmedim. Seneye Work and Travel ile ilk amerika maceramı yaşayacağım ve greencard başvurusu yapmayı planlıyorum. Olur da kazanırsam ama Türkiye’de yaşasam bile amerikaya vergi ödeyecek miyim? Ve ne kadar ödeyeceğim?
Selamlar, Cifte vergilendirme diye bir sey olmadigi icin bahsettiginiz durumda vergi odemenize gerek yok. TR bol bol aliyor zaten, ABD’de olsaniz vereceginiz vergi ondan az olurdu. Yani hem TR’de vergi ver hem ABD’de diye bir sikintiniz olmaz.