Amerika’da Hayat Pahalılığı Üstüne

Amerika’da hayat pahalılığı üstüne düşündükçe, doların durmadan yükseldiğini gördükçe depresyonlar ve hesaplamalar bitmek bilmedi. Ancak hayat pahasına bu gözle bakmanın çok mantıklı olmadığını artık anladım. Nasıl mı?

Sonuçta Dolar Amerikan parası, Lira ise Türk parası… 2,90 ile çapınca ülkemiz cennet gibi görülüyor. Ancak dikkatli bakarsanız ve para birimlerini değer olarak değil de bir birim olarak algılarsanız, durum çok farklı oluyor. Yani Amerikan parası ve Türk parası olarak ayrı ayrı irdelemek akıl sağlığı açısından daha iyi oluyor 🙂

Sonuçta parayı nerede kazanırsak oraya göre harcıyoruz.

Yani farz edelim, bir maaş 1500 para.

Turkiye’de 1500TL size göre iyi bir maaş mı normal bir maaş mı kötü bir maaş mı?

Peki 1500USD orada nasıl bir maaş? Bize yetecek mi yetmeyecek mi?

Bunu anlamak için de http://livingwage.mit.edu/ adresini tavsiye ediyoruz.

Amerikada hayat pahalılığı üstüne harika bir çalışma…

Bize ciddi anlamda yol gösterdi. Bütün planlarımızı buna göre yapıyoruz. Sizlere de faydası olur diye düşünerek kısaca bu siteyi bir anlatım.

Eyaleti, peşinden county’yi seçtikten sonra çıkan listede, bir evin sahip olabileceği tüm hane versiyonlarının yaşamak için eve girmesi gereken asgari ücreti hesaplamışlar.

Keyifli araştırmalar!

Not: Abd’de normal haftalık çalışma süresi haftada 40 saat.

 

**Başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayın. 

20 thoughts on “Amerika’da Hayat Pahalılığı Üstüne”

    1. Teşekkürler Mine Hanım 🙂 Eklemek istediğiniz bir şeyler olursa her zaman bekleriz.

      1. size nasıl ulaşabilirim acaba sormam gereken bazı sorular varda böylesine güzel araştırma yapan biri ile görüşmek isterim

      2. Merhaba Suan green kard ile ilgili son islemleri halletmek uzereyim ve agustos gibi giris yapmamiz gerekecek bazi sorular var kafamda belki siz yardimci olabilirsiniz.. Katkilarinizdan oturu cok tesekkurler cok faydali arastirmalar yapmissiniz.
        Syg

  1. Ben de bir araştırma ve karşılaştırma yaptım;
    Şöyle ki, TR’de yıllık 80.000TL (Brüt) aldığınızda elinize geçen para yaklaşık 65.000TL oluyor .
    ABD’de ortalama (cost of living yüksek olmayan bir eyalette) 80.000USD aldığınızda elinize geçen 73.000$ oluyor. Hatta bazı ürünler (sürekli almadığınız ama büyük kalemli) foto mak. araba, valiz, gore-tex ayakkabı 🙂 gibi TR’den çok çok daha ucuz. Günlük market harcamaları ABD’de kuru çevirirseniz pahalı ama kursuz olarak bakarsanız .80 abd parasına süt varken tr’de 1,5 tr parası gibi bakabilirsiniz. Bu durumda ABD’de 80.000USD ile çok rahat yaşanır.
    Ancak Türkiye’de senelik 80.000TL kazanan ABD’de 80.000$ kazanması aynı sektörlerinde belki mümkün olmayabilir. Ben karşılaştırmayı tamamen sizin dediğiniz gibi 80.000 para üzerinden yaptım

    1. Katkınız için teşekkürler. Son derece haklısınız. Ülke genelinde maaşlara bakınca yıllık 80bin dolar gayet normal gibi görünse de bizim gibi hayata en baştan başlayan kişiler için böyle bir maaş ancak 2 kişinin toplamında mümkün gibi görünüyor. Müdür seviyesi pozisyonlara verilen maaşlar akıllara durgunluk verecek noktalara kadar yükseliyor. Ancak bizim durumumuzu sorarsanız, Texas gibi ucuz sayılabilecek bir eyalettea vergiden önce yıllık 35bin dolara 2 kişi yaşamak mümkün. Üstüne biraz kenara para bile koymaya başlayabilirsiniz.

    1. Katkiniz icin tesekkurler. Ancak aklinizda olsun buradaki fiyatlar internet kullanicilari tarafindan oylesine giriliyor. Dikkatlice baktigimda bazi seyleri oradakinden daha ucuza ya da daha pahaliya aldigimi net bir sekilde gorebiliyorum. Yani liste asiri derecede goreceli. Hele kiyaslama yapmak icin bu siteyi kullanirsaniz cok buyuk ihtimalle yanilirsiniz. Ornegin ev kirasini sehir merkezinde ve sehir disinda diye kategorilemek konuyu 1 ve 0 ‘a indirgemek demek. Ornek vermek gerekirse Houston’a gore cikan ev kirasi fiyatlari, sehir icin 1300, sehir disi 900. Halbuki ben size sehir disinda 600’den 1500’e kadar, sehir icinde de 800’den 3500’e kadar ev ev bulabilirim.

  2. himm.. anladim Mehmet Bey. Benzer fiyatlandirma araliginin sadece ev icin degil, diger giderler icinde rolatif olacagini dusunuyorum soylediklerinizden sonra. Cok tesekkurler.

  3. merhaba. izmirden yazıyorum. çekiliş sonucunu bekliyoruz. çıkarsa araştırmalarım sonucu houston mantıklı geliyor. tabiki herkes gibi bizimde aklımızda deli sorular. ingilizcede yok paylaştığınız sitelere baksakta çözmek zaman alıyor. sizden başka şekilde bir yardım istesek. mesela kendimden örnek vererek bir yardım istesem. taşındığımı var sayarsam okula yeni başlayacak yaşta bir kızım var ve eşimle birlikte 3 kişilik bir aile olarak harcamalarımız ne olabilir? tabiki bu çok kapsamlı kişilere göre değişir ancak üç aşağı beş yukarı fikir verebilir diye düşünüyorum. en azından gelmeden iş aramada maaş konusunda temkinli oluruz. çok lüks olmayacak ama kötü bir hayat sürmeyecek şekilde 3 kişilik market masrafı, işe arabayla gidilse benzin masrafı, aylık sağlık, araç ve ev sigortası gibi giderler, elektrik, su, cep telefonu, vs temel kendinizide göz önünde bulundurarak masrafları düşünüp bir fiyat aralığı şeklinde verebilirmisiniz. tabiki bu rakamlar net olmayacak ve fikir edinme açısından yardımcı olacak. market: 400-600 gibi kısa kısa belirtebilirseniz sevinirim. ayrıca yıllık ödenmesi gerekenler nelerdir ve rakam olarak nasıldır? mesela araba vergisi olayı nasıldır? yılda kazancımızdan verdiğimiz vergi oranı nedir ne zaman ve nasıl verilir? ev kiraladığımız zaman 2-3 ay sonra çıkmamız durumunda zorluk yaşarmıyız? yaptığımız sözleşmeler herhangi bir zorunluluk getiriyormu? ille bir yılı doldurmak gibi vb. sorular biraz fazla farkındayım ancak yardımlarınızla ne kadar çok şey öğrenirsek o kadar hazırlıklı oluruz diye düşünüyorum 🙂 şimdiden teşekkürler.

    1. Merhabalar Umit Bey,
      Oncelikle cekilis icin sizlere iyi sanslar dileriz. Devaminda da detayli mesajinizi icin tesekkur ederiz.
      Yasam masrafi icin elimizde 1 yillik verimiz olustu. Bunlari yakin zamanda sizlerle paylasiyor olacagiz. Ancak bu noktada size youtube videosu tavsiye edeyim. Houston’da yasayan birileri bu konuda bir paylasim yapmisti. Icerigi ne kadar guvenilir bilemiyorum ama fikir vermesi acisindan kafi olur herhalde.

  4. çalışma hayatı ile ilgili bazı sorularım olacak. anladığım kadarıyla sağlık sigortasını vatandaşlar kendileri yaptırıyor ancak bazı işyerleri kısmen yada geniş kapsamlı sigorta yapıyorlar. sorularım şunlar:
    1- türkiyedeki gibi devletten bir emeklilik söz konusumu? yada şuan türkiyede yayılmakta olan bireysel emeklilik tarzı bir emeklilik planımı söz konusu?
    2- bir iş yerinde çalıştıktan sonra iş çıkışı müsait saatler arasında ek işte çalışmanın herhangi bir engeli varmı?
    3- iş yerlerinde bizdeki gibi yemek imkanı varmı yoksa herkes yemek masrafını kendisimi karşılıyor?
    4- işten çıkarmalarda kıdem tazminatı gibi ödemeler yapılıyormu?
    5- yıllık izin hakkı varmı?

    cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Merhabalar,
      1-Evet. Emeklilik yasi 65.
      2-Ek iste calisma konusunda genelde engel yok.
      3-Yemek imkani is yeri turune gore degisiyor. Ama genelde yok diyebiliriz.
      4-Kidem tazminati maalesef yok. Haksiz isten cikartma durumunda sirketi mahkemeye verebilirsiniz. Ancak konu performans ise yapacak bir sey yok.
      5-Yillik izin hakki genelde ilk yil 2 hafta(1 hafta tatil, 1 hafta hastalik). Ilerleyen yillarda gun sayisi artiyor. Ancak is gorusmeleri sirasinda izin icin pazarlik yapabilirsiniz. Cizgiler bizdeki gibi devlet tarafindan cizilmis degil.

  5. Merhabalar lise mezunu olarak gitsek ingilizcem pek iyi degil konuştukça ilerletirim diye düşünüyorum ilk etapta iş bulabilir miyiz?houston için soruyorum.

    1. Merhabalar, eger burada kalmaya gercekten niyetiniz varsa, is bulabilir ve bir sekilde burada rahatca yasayabilirsiniz.

  6. Benim 2 cocugum var eşimle birlikte gelmeyi düşünüyoruz.biz sıkıntıya geliriz de çocuklar insanı düşündürüyor.bu arada türkiyede dolar 3.55 gördü green card masrafları ile birlikte 50 milyarı gözden çıkarmak gerek.

    1. Mehmet Bey bu yepyeni bir hayat. Bir yatırım bedeli yok değil ama eğer işler yolunda gidersen size ve çocuklarınıza geri donusune paha bicilemez

Comments are closed.