ABD’de Yer Seçme

Bir önceki yazımızda paylaştığımız üzere, biz uçak biletlerimizi aldık. Artık yola çıkacağımız günü beklemeye başladık.

Bizim istikamet Houston olacak. Ancak siz nereyi tercih edeceksiniz? ABD’de yer seçme için aklınızda bir yer var mı?

Öncelikle bunun çok kolay bir karar olmadığını hemen söyleyelim. Yurdunuzu, evinizi, bildiğiniz sokakları ve mahalleyi arkanızda bırakıp gitmeye hazırlanırken, hem nasıl gideceğinizi hem de nereye gideceğinizi düşünmek bir arada çok kolay olmuyor.

Bildiğiniz üzere ABD’de 50 tane eyalet var. Büyük şehirler de var, kasabalarda hatta dağlara tepelere dağılmış GPS dışında sizi hiç kimsenin bulamayacağı yerler de var. Çok yağış alan, kar yağışından geçilmeyen ya da bütün sene kavrulan yerleri var. ABD çok büyük bir ülke ve her yerin kendine özgü bambaşka insanları ve yaşam tarzları var.

ABD Eyaletler Haritası

ABD Eyaletler Haritası

Sonuçta yepyeni bir hayat kurmaya gidiyoruz ve tüm tercihler bizim elimizde… Bu tercihi de olabildiğince doğru bir şekilde yapmanız için ABD’de yer seçme üstüne böyle bir yazı yazmaya karar verdik.

ABD’de yer seçme için genel olarak tavsiye edeceğimiz şey, gittiğiniz yerin size uygun olup olmaması… Bunu araştırırken mantığa asla ters düşmemeye özen gösterin. Yani “benim hayalim New York” deyip yollara düşmek biraz riskli olabilir. Bunun yerine “bu yeni hayata daha hızlı alışmam için neresi bana en uygun yer olur” demek daha sağlıklı.

Mesela biz kendi kendimize şunları sorduk:

Gideceğimiz yerin iklimi nasıl olsun?

Deniz kenarı mı olsun? Karasal mı olsun?

Doğu mu Batı mı? (Saat farkı konusu)

Kariyer olarak hangi şehirler bize daha yatkın, iş olanağı daha fazla?

Nerelerde yaşam kalitesi daha yüksek, suç oranı daha düşük?

Nerelerde hayat daha ucuz?

İstanbul’dan direkt uçuş nerelere var?

Hangi şehirlerde Türk Konsolosluğu var? (Aynı zamanda çok Türk var anlamına gelir)

Akrabalarımız, tanıdıklarımız hangi eyalette hangi şehirdeler?

Gibi gibi sorular, yani, aslında biz en çok nerede kendimizi rahat hissederiz diye sorduk…

Ve sonuçta kararımızı Houston olarak verdik.

Bu kararı almamızda en büyük etken google oldu 🙂 Yani yukarıdaki soruların cevaplarını hep tek tek google amcaya sorduk. Derinlemesine araştırdıkça burası ağır bastı ve işte şimdi bu noktadayız.

Kararı verirken bir çok kaynaktan faydalandık. Bunların hepsini sizlerle paylaşmak isteriz ama  browserın historysinin tamamını sizlerle paylaşmak biraz manasız olur 🙂 Evet, yani biraz uzun sürdü ama sanırım değdi. Çünkü şimdiden içimize siniyor…

Bu kaynaklardan paylaşmakta fayda bulduğumuz siteler şunlar:

www.areavibes.com – Posta kodu yazınca o mahalle için genel bir not veriyor

livingwage.mit.edu – Yaşamak için kazanılması gereken aylık rakamı gösteren çok detaylı bir çalışma(Bunun için ayrı bir sayfa hazırladık, burayı tıklayabilirsiniz).

www.crimereports.com – Yine posta kodu bazında o bölgede işlenen suçları gösteren bir harita. (Haritada ne kadar az üçgen varsa o kadar temiz oluyor).

www.trulia.com – Ev bakmak için güzel bir site. Kiralık ya da satılık her türlü mahalle bilgileri de eve özel sayfalarda mevcut.

Dediğim gibi kaynaklar bunlarla sınırlı değil. Daha binlerce ama binlerce kaynak bulmak mümkün.

Biz şimdilik gideceğimiz yeri seçtik ama bu demek değil ki bundan sonra hayatımız sadece ve sadece orada olacak. Kısmet bu işler. Şimdilik önemli olan Amerikan yaşam tarzına alışmak için yumuşak bir geçiş…

Sorularınızı bekliyoruz!

 

**Başvuru aşamasından, ABD’de yeni hayatınızı kuracağınız o heyecan dolu günlere kadar aklınıza gelebilecek her türlü konuda sizlere destek olmak isteriz. Hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bu linke tıklayın. 

5 thoughts on “ABD’de Yer Seçme”

  1. Bir yerde okuyup beğendiğim yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum:

    Nitelikli işler yapanlar açısından Amerika, maddi imkanları çok iyi olan bir ülkedir.
    Demokrasinin ve insan haklarının en üst seviyelerde yaşandığı, insanın hatta hayvanların bile gerçekten kıymetli olduğu, sağlık hizmetlerinin belki de en üst kalite seviyesinde verildiği, saygı – hürmet ve nezaketin üst düzeyde gösterildiği, her seviye eğitime önem verilen, her konuda aradığından daha fazlasını rahatlıkla bulabileceğin fevkalade bir ülkedir Amerika.
    Sosyal hayat biraz ağır aksak akar. İnsanlar çok yakın olmadıkça pek birbirine zaman ayırmak istemez. Biz, evcek birbirimize gidip gelmeyi severiz ama bu olay Amerika’da pek sevilmez. Dışarda buluşalım, dondurma, pizza, makarna yiyelim, çaylar kahveler içelim, sohbet muhabbet edelim, sonra sen yoluna ben yoluma gidelim, bir ülkedir Amerika.
    Çok affınıza sığınarak söylüyorum. Türkiye’de bir arada olamadığımız gibi, Amerika’da da birlik içinde olamıyoruz. Çin Mahallesi, Korelilerin Mahallesi, Meksikalıların mahallesi, bir sürü milletin mahallesi vardır ama Türk Mahallesi bulamaz, göremezsin. Dostluk ve yardımlaşma dernekleri gibi organizasyonların çoğunun yaptığı faaliyetlerin yılda bir piknik vesaire ötesine geçmediği, arasan notlar bıraksan bile derneklerden kimselerin sana dönmediği yerdir Amerika.
    Şayet kendine sahip çıkamazsan, özünü kaybettiğin ama oralı da olamayıp saat sarkacı gibi bir o yana bir bu yana sallandığın yerdir Amerika.
    Kaç yaşında gidersen git, hayata sıfırdan yeniden başladığın, nerden başlarsan oradan yol alabileceğin yerdir Amerika.
    İngilizcesi daha iyi işler yapmasına izin vermediği için, bir sürü mühendisin, işletmecinin ve çeşidi kırık üniversite mezununun, benzin istasyonlarında kasiyerlik yaptığı yerdir Amerika.
    Doğup büyüdüğün memleketini beğenmez ve ücretleri az bulduğun için kendi memleketinde çalışmazken, yaşamak için iki işyerinde çalışacağın yerdir Amerika.
    Arabanın ucuz ama tamirinin pahalı olduğu, benzin ucuzken işe gitmek için onlarca kilometre yol yapman gereken yerdir Amerika.
    Derya deniz para kazanıldığı sanılan, ancak kimsenin kenarda 50 kuruşunun kalmadığı, olmadığı ülkedir Amerika.
    Mesela; Bir işyerinden 1.000 Dolar aylık alıp tek başıma kalmak ve bir dairede tek başıma yaşamak istiyorum kimsenin kahrını çekemem dersen, 925 Dolar ev kirası ödediğin yerdir Amerika.
    Evlerinde, ihtiyaçları kalmadığı için bazı eşyalarını kapılarının önüne bırakan insanlar sayesinde, evini baştan aşağı düzebileceğin, neredeyse ihtiyacın olan her eşyayı sokak köşelerinde bulabileceğin bir yerdir Amerika.
    Dinin gereği olarak malum şeyleri yememek için satın alacağın tüm gıda maddelerinin içeriğini geberesiye okuyup, normalde 15 dakikada yapabileceğin bir alışverişi, işi öğrenesiye kadar 4 saatte yapabildiğin yerdir Amerika.
    Aylarca dil kursuna devam ettiğin halde hala konuşamadığın, televizyon izleyemediğin, sözlüğün olmadan arkadaşlarınla anlaşamadığın yerdir Amerika. İnsanların inançlarını istedikleri gibi yaşayabildikleri, kılık kıyafet konusunda da başlarının üstünü neyle örttüklerinden ziyade içinde ne olduğuyla ilgilenilen bir ülkedir Amerika.
    Adapte olmanın kolay olmadığı, ancak adapte olduktan sonra kolay vazgeçemeyeceğin yerdir Amerika. Rekabetin en üst seviyede yaşanması nedeniyle, aklına gelecek her şeyin en iyisini en iyi fiyata satın alabileceğin yerdir Amerika.
    Teknolojik bütün gelişmelerden ilk elden haberdar olduğun ve bu değişiklikleri ilk ve en ucuza satın alabildiğin yerdir Amerika.
    Öğrenim görmek istediğinde, paran yoksa bile devlet yardımları ve hatta nakit para olarak yardım alabildiğin ülkedir Amerika.
    Serbest piyasa koşullarının mükemmel çalışması dolayısıyla hep en iyilerin kazandığı yerdir Amerika.
    Pahalı olmasına pahalıdır ama sağlık hizmetleri konusunda dünya lideridir ve bu konuda dünyanın hiçbir ülkesinin eline su dökemeyeceği yerdir Amerika.
    Bir konuda yer edinmeye gör. Markan tanınır hale geldiğinden itibaren, tüm dünya kapılarını ardına kadar sana açan yerdir Amerika.
    Sosyal tesis yapmadan şehir planı oluşturmayan, doğalı yoksa yapay göl bile yapan, yeşili her tarafa yayılmış, gözünün gönlünün rahat edeceği yerdir Amerika.
    Bir şikayetin olduğunda ve devlet kapısına düştüğünde, düştüğüne düşeceğine pişman olmayacağın yerdir Amerika.

  2. Hocam merhabalar 2017de ben de eşimle birlikte greencarda basvurmayi düşünüyoruz gelir gelmez :)) .Acaba houston maceraniz nasıl memnun musunuz?

    1. Selamlar, biz cok şükür her yönüyle mutluyuz. Başvurular ekim ayında oluyor genelde. Gönlünüze göre olsun.

Comments are closed.